Scurt istoric al parohiei

Istorie Decembrie 24, 2011

Parohia ” Sfântul Ierarh Nicolae” Petricani este situată în judeţul Neamţ, la 12 km de Târgu Neamţ, satul Petricani fiind străbătut de drumul judeţean ce leagă Humuleştii de Tupilaţi.

 

Biserica actuală are o vechime de peste două sute de ani, lemnul din care a fost construită fiind adus atunci de la două biserici de pe valea muntelui, de către enoriaşii din acea vreme. Este vorba de biserica de care aminteşte părintele Virgil Gheorghiu în cărţile sale atunci când evoca anii copilăriei.

Deoarece biserica s-a deteriorat în timp, fiind din lemn, după 1989, enoriaşii au hotărât să ctitorească o altă biserică, de această dată din cărămidă. Astfel în 1994 s-a pus piatra de temelie pentru noua biserică cu hramul Duminica Tomii şi Sfântul Pantelimon, paroh find atunci părintele Sebastian Gheorghiu, care în anul 2002 a trecut la cele veşnice.

De atunci parohia este păstorită de actualul paroh Pr. Mariean Cristian-Vasile şi împreună cu enoriaşii au continuat lucrările. Biserica este acum pregătită pentru pictură, iar alături a fost ridicată o casă de prăznuire.